KENNISMAKING MET PIGNOLETTO WIJNEN!

Dinsdag 10 juni 2008.

Introduktie en overzichts proeverij van Italiaanse Pignoletto (Frizzante) wijnen!
Wij verwelkomen u graag in de sfeervolle "oranjerie van Landgoed Maarsergen te Maarsbergen. Gelegen vlak bij de A12.

Geinteresseerden kunnen zich
Hier
Aanmelden


Wijnhuizen:

La Mancina

Vigneto San Vito

Gaggioli


Proeverij in "Italiaanse sfeer". U bent welkom in de Oranjerie van Landgoed Maarsbergen. 10 juni a.s. Italiaanse wijnen proeven in de Oranjerie van Landgoed Maarsbergen.

ondek PIGnoletto!

INVITO A DEGUSTARE IL PIGNOLETTO!

Pignoletto is de naam van een autochtone wijnstok waaruit een unieke wijn wordt vervaardigd. De Pignoletto wijn heeft een complexe, heerlijk en exclusief aroma en heeft in 1985 de “Denomination de Origine Controllé” (DOC) verkregen. Deze wijn is niet erg bekend buiten de regio van origine, maar is bijzonder bekend en gewaardeerd in de heuvels rondom Bologna, in de Italiaans regio Emilia, de zogenaamde “Colli Bolognesi”

 

De “frizzante” versie de Pignoletto is alomtegenwoordig in de beroemde Emiliaanse keuken, maar sinds enige tijd wordt ook de “stille” versie door kenners erkend als een belangrijk product.

Van deze specifieke wijnrank bestaat geen schriftelijke documentatie, maar alleen goed gefundeerde referenties waaruit geconcludeerd kan worden dat het al van oudsher bekend was.

 

De wijn heeft een mooie, stro-gele kleur met groenige reflexen, het delicate intens fruitige aroma van de meidoorn, en een droge, blijvende smaak.

De Pignoletto wordt in verscheidene “uitvoeringen” geproduceerd : “Stille”  is wijn in niet verder bewerkte vorm;  “superiore” met een alcohol gehalte van 12%;  “frizzante” heeft een natuurlijk fermentatie proces ondergaan tot een alcohol gehalte van 13,5%. Verder wordt de wijn ook geproduceerd als “mousserende” door middel van de Charmat methode van her-fermentatie in de autoclaaf, ofwel d.m.v. de klassieke methode van minimaal 9 maanden her-fermentatie in champagne flessen, afgesloten met een paddenstoel-vormige kurk.

De productie, het bottelen en het verouderen vinden uitsluitend in de streek van origine plaats.

 

De “stille” is een witte wijn met “body” waarin de alcohol in evenwicht is gebracht door rijke extracten en glycerine. Deze wijnsoort gaat heel goed samen met voorgerechten van  vleeswaren, met traditionele Emiliaanse hoofdschotels of met asperges van Altedo, met wit vlees, vis, kazen (Parmesaanse), en met recepten met witte truffel of paddestoelen .

De frizzante” is een prima aperitief, fruitig, licht en delicaat. Het gaat zeer goed samen met voorgerechten met vis en met de beroemde “tigelle”, groenten en eigerechten. Het kan gedurende de hele maaltijd gedronken worden vooral bij wit vlees en verse kazen, maar ook met schaaldieren, mosselen, spaghetti met inktvis of “vongole”, “risotto” met zeevruchten. Maar de “frizzante”wijn is vooral op zijn best met tortellini.

Wij adviseren om deze wijn te drinken als het nog jong is, de fles net geopend is, en op een temperatuur van 8 tot 100 C.

 

Pignoletto de regionale druif van de heuvels in de streek rond Bologna

Pignoletto Frizante heerlijk bij een italiaans diner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

WWW.ITALIMPORTA.NL